סוג המחקר
- כמעט תמיד, מטרת המחקר תהיה לענות על שאלה קוגניטיבית תיאורטית, שיש לה השלכות יישומיות מסוימות.
- בעיקרון, אנחנו לא עורכים מחקרים יישומיים ללא חידוש תיאורטי, ולא עורכים מחקרים פדגוגיים ללא היבט קוגניטיבי.
השלבים במחקר
כל מחקר כולל כמה שלבים, ולא כולם מובנים מאליהם. חשוב להכיר את השלבים השונים כדי שנדע לתכנן היטב את הזמן שלנו:
- גיבוש שאלת מחקר: זה תהליך ארוך שלוקח, ברוב המקרים, כמה חודשים. בדרך כלל אנחנו מתכנסים די מהר לנושא הכללי, ואז לוקח עוד זמן עד שמגיעים לשאלת המחקר הספציפית. בדרך כלל, תגיעו לשאלת המחקר רק אחרי שכבר ערכתן כמה פיילוטים או מפגשים עם נבדקים.
- כתיבת הצעת מחקר: גם זה תהליך לא קצר. הצעת המחקר לרוב די מפורטת, ואני מקפיד שהיא תהיה כתובה היטב – ברמת כתיבה כמו של העבודה הסופית.
כתיבת הצעת מחקר לוקחת זמן (חודשיים-שלושה) וזה לא תהליך חד-כיווני: יש הרבה ״פינג פונג״ ביני לבין הסטודנטיות.
- פיתוח כלי מחקר: ברוב המקרים, המחקר שלכן ידרוש כלים חדשים (מטלות, ניסויים) ויידרש זמן לפתח אותם עוד לפני שתתחילו להשתמש בהם (״להריץ את המחקר״). פיתוח של מטלה יכול לקחת שבועות עד חודשים, תלוי במורכבות שלה.
- גיוס משתתפים. במחקר נוירופסיכולוגי זה תהליך שיכול לקחת זמן רב, ותתחילו בו מוקדם – לפעמים אפילו לפני שגיבשתן סופית את שאלת המחקר. במחקר קוגניטיבי עם נבדקים ללא לקויות, זה קל יותר.
- הרצת המחקר ואיסוף הנתונים
- ניתוח התוצאות: יש מחקרים מעטים בהם יש ניתוחים מעטים ופשוטים. ברוב המקרים, ננתח את הנתונים במגוון דרכים, וזה לוקח זמן. בהרבה מקרים ננסה מגוון שיטות ניתוח. לפעמים (תלוי בסוג המחקר), בעקבות הניתוח נחזור לאסוף נתונים נוספים / להריץ מטלות נוספות.
- כתיבת התזה + הכנת פוסטר
- כתיבת מאמר
כמובן שזה לא ממש שלב-שלב אלא חלק מהם מתבצעים במקביל / בחפיפה.
תכנון ולו״ז
- כדאי לעבוד כל הזמן עם תכנית עבודה. תכנון הזמנים שלכן – באחריותכן.
- גם אני מעורב כמובן בתכנית העבודה ומשתדל להיות עם היד על הדופק. אבל אם אתן זקוקות לעזרה יותר אינטנסיבית שלי בתכנון זמנים / הגדרת דד-ליינים – בבקשה תגידו לי!
- כמה זמן לוקחת התזה? בממוצע, התהליך כולו – מרגע שהתקבלתן לתזה במעבדה ועד שהגשתן אותה – עשוי לקחת כשנתיים. אבל קחו בחשבון שזה יכול מאד להשתנות מסטודנטית לסטודנטית – זה תלוי בסוג המחקר, ברמת הזמינות שלכן ובגורמים נוספים.